Již od mládí jsem měl zalíbení v kvasné chemii. Začal jsem domácími ovocnými víny (s těmi už jsem přes občasné úspěchy skončil), bezovou limonádou, přes kvašené okurky a zelí k pivu a ovocným i obilním kvasům určeným pro další zpracování.

Dnes se na internetu najde skoro všechno. Ale následující recept vznikl zcela náhodně a výsledek mě překvapil tak mile, že se s hosty LH rád podělím. Období jablečných moštů ještě neskončilo, udeřila chladna a tak je cesta k jeho vyzkoušení otevřená.

Tradiční příprava cideru je skoro stejně složitá jako vaření piva a sestává z dvou fází: Kvašní (zvládne každej) a zrání - ležení v natlakovaných nádobách, což už vyžaduje dost složitou techniku, nemluvě o následném lahvování. Lahvování po kvašení před ležením je naprostá alchymie, protože je nutno vychytat podmínky, kdy "to zašpuntovat", aby se to nenatlakovalo ani málo, ani moc. A otevírání takové přetlakované petky, to je panečku dobrodružství!

Tedy dost strašení, následuje recept objevený náhodou (pro zbožnější duše vnuknutím Ducha Svatého), anebo štěstí přálo připravenému.

1) vezmeme dobrý jablečný mošt čerstvě vylisovaný z jablek. Já lisuji vlastnoručně, nejlepší výsledky dává směs odrůd. Šroubový lis dává lepší mošt než hydraulický v moštárnách, ten lisuje trochu moc a navíc, často se do drtičky dostane příliš vody z praní ovoce, která mu chutí nepřidá.

2) Ochutnáme. Pokud jsou jablka příliš sladká, můžeme trochu naředit vodou. Podle chuti, vody rozhodně maximálně 1/4 moštu. Kdo má cukroměrné zařízení, tak srazit na 13-14 BRIX (váhové % cukru).

3) Moštem plníme tlakové (od piva a perlivých neparfemovaných minerálek) PET lahve, a to JEN DO POLOVINY LAHVE.

4) Kvasinky nepřidáváme, v moštu je jich dost.

5) Lahve pečlivě uzavřeme a necháme v pokojové teplotě, aby mošt začal kvasit. A to tak dlouho, dokud nezačnou být na omak tak tvrdé, jako když v nich v obchodě koupíme to pivo nebo bublinkovou limonádu. To trvá tak 2-4 dny. Podle toho, jak je teplo a jaký konkrétní mikrobiom v tom bují.

6) Pak lahve přeneseme do bezmrazého chladna, čím chladnější, tím lepší. Vzhledem k předpovědi počasí někam ven, do stodoly, dřevníku, do houští. A tam na ně zapomeneme po dobu 3 týdnů.

7) A pak otevřeme (přece jen opatrně, zátku odšroubujeme a nezahodíme hned, jen popustíme a jsme připravení opět dotáhnout, kdyby cideru napoprvé nestačilo těch 50% volného objemu). A vypijeme.

8) Po vypití neřídíme ani nevykonáváme činnosti vyžadující zvýšenou opatrnost.

Dobrou chuť!