Problém našich Vrbětic, kontrarozvědky a pánů nahoře

 

Na základě toho, co jsem zatím o kauze četl a slyšel vidím věc následovně:

  • Jako základ současné prekérní situace považuji to, že z BIS prosakují přísně tajné informace do médií. Což by se dle mého mínění dobře fungující informační službě nemělo dít a špatně fungující nemělo tolerovat.
  • Z tohoto problému pak dle mého mínění pramení další. Premiér Babiš s vicepremiérem Hamáčkem byli dotlačeni do situace, kdy mohlo dojít k vyzrazení podezření v neuzavřeném případu a zareagovali na nastalou situaci neadekvátně. Na základě pouhého (i když jakkoli silného) podezření se rozhodli k velmi silným restriktivním krokům vůči zatím neusvědčenému podezřelému. Postupují tedy podobně jako UEFA v případu Kúdela versus Kamara - na základě presumpce viny.
  • Prezident republiky pak po dlouhé úvaze k celé věci promluvil sice pravděpodobně pravdivě, ale naprosto nediplomaticky a de facto vládě podrazil nohy.

 

Na závěr bych připojil citát ze stránek BIS:

 

Bezpečnostní informační služba každého občana ujišťuje:

„Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat.“

 

A dodal bych: zameťte si před svým prahem.