Přemýšlím o Boží něze. Často o ní mluví papež František: že se nemáme bát něhy. Že Bůh miluje něžně. Ano, zakusila jsem v životě Boží něhu. Ovšem nejvíc jsem ji pocítila v okamžicích, které s něhou často spojovány nebývají – aspoň mi to tak připadá. Ale popořadě.

Ráda a relativně často (ovšem ne pořád!) prožívám okamžiky infantilní radosti ze všeho možného. Z rozkvetlé louky, z hezké písničky, z kdejaké prkotiny. Vidím v drobných kvítkách Boží něhu? Já bych to tak úplně nenazvala. Vidím spíš Boží velkorysost. Klidně mohl stvořit jenom jednu kytku. Anebo jenom osm barev. Jenom jeden tón. Anebo žádný. Ale Bůh není troškař.

Pak jsou okamžiky, kdy mi není do zpěvu. Důvodů je nespočet, ale daly by se rozdělit v podstatě do dvou kategorií – buď, že se mi děje něco nelibého zvenku, nějaká mnou nezaviněná nepříjemnost, nespravedlnost... Anebo že jsem sama něco zvorala a nesu si následky vlastního selhání. (Těžko říct, co je horší. Častější je každopádně to druhé :) Ano, i v takových chvílích se ke mně Bůh sklání. Nabízí útěchu, povzbuzení, odpuštění. Vidím v tom něhu? Asi trochu ano, ale já bych přece jenom řekla, že vidím spíš Boží laskavost a shovívavost (taky by se na mě mohl vykašlat, že, a neudělá to).

A pak si vzpomínám na pár okamžiků, kdy jsem Boží něhu zakusila takovým způsobem, až mi to skoro hlava nebrala. Jak to říct… Byly to okamžiky, kdy mě Bůh jakoby zval na náročnou cestu. Okamžiky, kdy mi jakoby říkal, že po mně bude taky něco chtít. Možná i okamžiky, kdy mě upozorňoval na nějaký můj nedostatek. Kdy mě káral a vychovával. Kdy mě vedl a možná mi i bral něco, čeho jsem se zas až tak moc nechtěla vzdát. Ale PRÁVĚ TEHDY, právě tehdy byl jeho dotek nejvíc něžný. Právě tehdy jsem tak moc vnímala, že mě má rád a jedná s největší možnou ohleduplností, až bych brečela (vlastně jsem opravdu brečela). Pevnost a něha spojená v jednom úkonu, v jednom aktu. Obdivuhodné. Jako rodič něco takového nedokážu. Buď kárám a vznáším nároky anebo objímám. V nejlepším případě dokážu udělat jedno a vzápětí druhé. Ale nedokážu to udělat ZARÁZ.

Moje zkušenost mi říká, že Bůh tohle dokáže.

Možná je vaše zkušenost jiná?