Dostal jsem se k filmu Mlčení. Je dost jedno, co o něm kdo napsal, ve mně rozehrál především strunu, jestli vůbec věřím. 

Pravá víra se prý pozná v extrémních situacích a byla to víra křesťanských mučedníků, na které vyrostla křesťanská církev. Mučedníků, kteří byli ochotni zemřít pro svou víru.

Jak hluboko klesla má víra? Umím se radovat z toho co mám nebo reptám na to, co mi Bůh nedal? Vidět (byť ve filmu) lidi, kteří jsou ochotni zemřít, jen aby měli ve vesnici kněze, který jim může posloužit mší svatou a svátostmi a mít srovnání s lidmi, kteří reptají, že nemají kněze podle svých představ nebo kteří nechodí ke zpovědi, protože si to s Bohem přeci vyříkají sami nebo mají svůj důvod, proč nejdou v neděli do kostela. Opravdu mám víru a Boha na první místě? Co jsem pro něj ochoten snést?

Věřím v Boha? Věřím v nebe a ráj, který je zde pro věrné křesťany? Věřím, že mučedníky nenechá Bůh samotné v síni zatracení, ale vezme je k sobě? Nejedna scéna, kdy po knězi chtějí, aby zapřel Krista, protože tím zabrání kruté smrti dalších křesťanů ve mně tyto otázky opět vynesla na povrch. Dokázal bych obětovat bližního – omlouvám se – odevzdat bližního do rukou Boží spravedlnosti jako mučedníka pro víru? A co když by to byl jen bližní, který s křesťanstvím nikdy neměl co do činění a byl vybrán jen proto, abych já trpěl?Ve filmu stále dokola pokoušenému knězi říkají „jejich krev je na Tvých rukách, pro Tvou pýchu oni trpí“. Jakou cenu bych zaplatil? Dokázal bych to Bohu odevzdat jako Jób, nebo bych mu zlořečil? Také se sám sebe ptám – v minulosti bylo těm, kteří byli příliš slabí, odpuštěno. Mohu se na takovou milost také spolehnout? Nebo z minulosti nelze dělat precedent a provinil bych se hříchem proti Duchu svatému, když bych opovážlivě spoléhal na Boží milosrdenství?

Závěrem snad jen japonská moudrost – rychle pochopili, že zabíjení rolníků problém neřeší, protože se rodí mučedníci víry, jejichž krev šíří křesťanství rychleji než stepní požár. Začali tedy ničit kněze – nikoliv fyzicky, to by se z nich stali mučedníci, ale psychicky, až je zlomili, oni veřejně popřeli Krista a prostí lidé tak přišli o kněze – vzor pevnosti víry a cností.

Prosím Tě, Bože, ať žehnáš naším kněžím, jáhnům a řeholníkům v jejich práci, ať jsou Ti věrní a ve své práci zapálení a vytrvalí. Prosím Tě také za nás všechny, obřezej naše srdce, aby slova vděčnosti byla v našich srdcích a ústech stále přítomná, abychom nebyli jako lid vyvedený na poušť. Ať dokážeme život svůj i život našich bližních odevzdat do Tvých rukou, ať neumdléváme v modlitbě a čerpáme posilu ze svátostí. Dej, ať usilujeme o svatost, chceme kráčet po Tvých cestách. Amen