Následující úvaha se odvinula od otázky, směřující na principiální obránce existence veřejno-právních médií (VPM):


Představte si, že by došlo k tomu, že VPM obsadí nějaký ideo-politicko-byrokratický "deep state". Stanou se zájmovou mocenskou organizací a svým vlivem prakticky určují všechny sféry veřejného života tak, že bez jejich požehnání - jejich odsudku, se nikdo k ničemu nemůže dopracovat. Osazena profesionály na všech úrovních, s dokonalým technickým vybavením a téměř neomezenými finančními zdroji, na nichž jsou závislé tisíce zaměstnanců a stovky přilehlých organizací, pak mají tendenci existovat na věky.
 

Pořád ještě bude platit, že rozpuštění takovéto organizace je z principu špatné? (Je otázkou, jak a kdo by takové monstrum dokázal zrušit.)
 

Z faktického pohledu takovým kolosem VPM do značné míry jsou. Minimálně pak mají potenciál jím být. Hraje se prý o jejich nezávislost. Na čem? Na penězích ne. Na určitém vidění světa, které je ideově podloženo, také ne. Takže jde o co? Aby si je nepodmanil někdo z vlády? Z Hradu? Tak to někteří vidí dnes. Jak to ve skutečnosti je a bude s jejich nezávislostí zítra? To jsou marné otázky. Nezávislost médií, VPM zvlášť a čehokoli vůbec, je naprostou iluzí.


Oč průzračnější by bylo, kdyby každá strana (v nejširším slova smyslu) měla vlastní médium - na sobě nepokrytě závislé. Lidé by si mohli vybrat, mohli by srovnávat, a přitom by bylo každému zřejmé, co kdo říká, kdo za čím stojí. Odpadlo by konspirování různých skrytých zájmů.
 

Stát - jeho instituce - by měl vlastní mediální kanály, kde by občany informoval, případně by své zakázky zadával u jiných médií.


Každé médium by bylo omezeno svou závislostí na tom, čí názory a zájmy vyjadřuje. Neexistovala by žádná mediální mocnost nade všemi (ať už z titulu údajné nezávislosti nebo něčeho jiného). 
 

V čem je tahle vize zcestná? V tom, že by si každý říkal, co chtěl? Že by nastal chaos, protože by zde nebyl názorový monopol? Snad i monopolní moloch, kterého by mohl někdo obsadit a vydávat se za nezávislého zprostředkovatele toho jediného správného názoru na všechno? "Nezávislá" Instituce, kolem níž se soustředí boj o moc? To jsme ovšem tam, kde jsme dnes.
 

Ačkoliv si myslím, že jde v dohledné době o nerealistickou vizi, je to vize svobodné, demokratické společnosti. Tzv. VPM nejsou jejím nutným znakem. Naopak.