Tak prý Hra o trůny. 
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/pokleknuti-protestujicich-pochazi-ze-hry-o-truny-tvrdi-sef-britske-diplomacie-40328107

 

Ta je ale pouhou fiktivní varietou na dějiny lidstva a náboženství. Odtud, z reálné předlohy, vychází poklekání před královnou/králem, kteřížto odrážejí božský majestát. 

 

Stručně řečeno, jsme u krypto_náboženského projevu, jenž se bez Hry o trůny obejde, ta ho nevysvětluje - sahá totiž za ni, v posledku k jakési prareligiózní předtuše vykoupení viníka skrze zástupnou oběť. Ta je realizována mučednictvím černého zfetovaného kriminálního recidivisty, proměněného ve světce, který na sebe vzal zlobu bílé dědičné viny. Před ním, zprostředkovaně jeho černými zástupci, se pokleká.

 

Kdyby byli katolíci vzdělanější, věděli by, že Marx přišel se sekulární verzí žido-křesťanské spásy, v níž hrál důležitou spásonosnou (revoluční) roli tzv. lumpenproletariát. Viděli by, že systém, který z jeho učení vzešel a byl realizován v SSSR a jeho satelitech, transponoval to, co o sobě učí katolická církev do komunistické strany. Znali by tudíž povahu této příbuznosti a rozhodně by s ní nesouzněli, nevycházeli jí vstříc.

 

Noví bolševici, levicoví progresivisté, jsou a stále jdou v této kvazináboženské linii. Co je jejím cílem? Rozbít starý a vybudovat nový svět. 

 

To je pohled z jakéhosi horního ideového patra. 

 

Jak se ale věci dějí dole, jak se ideje převodují do sociální materie, jak se stalo, že komunismus v minulosti v půli světa zvítězil a jak staronové -ismy dnes získavají na síle, to lze konkrétně analyzovat. 

 

Zemitý socio-empirický výklad fenomenu současného demonstrativního klekání nabízí Petr Hampl.

https://petrhampl.com/psychologie%20neomarxisty