1. Hezký a pravidelně aktualizovaný graf o nakažených je zde.
  2. Co z něho můžeme vyčíst? Skupina zemí přijala nějaká opatření, která již fungují dostatečně dlouho na to, aby se projevila. Jde o Slovensko, HongKong, Singapore, Českou republiku, Švédsko, Holandsko, Irán, Itálii, Německo, Španělsko, kde se růst nakažených (většinou po počátečním strmém růstu) ustálil na "zdvojnásobení každý týden". To je patrně limit možností současných opatření, tedy pokud nebudou odvolána či zásadně zpřísněna, lze s tímto růstem u těchto zemí po nějakou dobu počítat.
  3. Čím se lišíme my v ČR od Itálie s Španělska? V současné době pouze procentem nakažených. V ČR je to 0.04%, v Itálii 0.17% a ve Španělsku 0.20%.
  4. Za první psychologickou hranici považuje JiKu 1% nakažených. To je číslo, kde prakticky každý bude nějakého nakaženého znát. To je číslo, kdy v osobní karanténě bude kolik? Kolik lidí máme v průměru na jednoho nakaženého? Řekněme zhruba 10. Tedy 1% nakažených a 10% populace v osobní karanténě (osobní karanténa pro větší procento populace ztrácí smysl).
  5. Tento stav nastane dle dosavadního trendu 7. května.
  6. Jak to bude vypadat a co nás 7. května čeká, na to se můžeme podívat v předstihu u zemí, které jsou poněkud napřed. V Itálii 20. dubna, ve Španělsku ještě asi o dva dny dříve.
  7. Inteligentní karanténa znamená, že se místo plošných opatření vrátíme k individuálním. Že bude možno sledovat kontakty u každého nově nakaženého a nařizovat individuální karantény, které budou dodržovány. Což prý byla úspěšná cesta Jižní Koreje.
  8. Aby to mohlo zafungovat, musí být k tomu technické prostředky (počet možných testů - nikoli rychlotestů - denně, výslech každého nakaženého) a dodržení nařízených opatření.
  9. Nicméně je to hra na jestřáby a holubice. A z teorie her plyne, že pokud jí mají holubice vyhrát, musejí začít holubice trestat nejen jestřáby, ale i ty holubice, které netrestají (nepráskají) holubice, které netrestají jestřáby. Pokud odpustím (a dopustím, aby nebyl potrestán) sousedovi A, že neprásknul souseda B, o kterém se dozvěděl, že ačkoli je v osobní karanténě, šel si koupit rohlíky, vyhraje v této hře na inteligentní karanténu korona.
  10. Jaké jsou alternativy výhry ve hře na inteligentní karanténu? Dvojí. Necháme to, jak to je nyní, tím se nakazí (někdy v půlce června) půlka populace a epidemie chcípne. Jak to těch pár květnových a červových týdnů bude vypadat je mimo mou představivost.  Druhou alternativou je čínská cesta - osobní karanténa pro všechny, kdo vystrčí nos, tomu ho usekneme.

Ale naděje umírá poslední. Třeba se oteplí a virus v tom horku chcípne.