A neslyšel je jen tak ledajak, slyšel je hrát! Pan Václav Hálek. Slyšeli jste o něm? Jestli ne, čtěte a slyšte. A divte se.

 

Václava Hálka jsem zaznamenal začátkem devadesátých let prostřednictvím Mykologického sborníku, kde o něm psali jako o autorovi Symfonie mykokosmické. V notách tam byla otištěna jeho skladbička Vláknice Patouillardova (?). (Pozor na ni, pár kousků vás spolehlivě zabije nedlouho po požití - leda byste se odtrávili atropinem).

 

Pan Hálek jednoho dne zjistil, že houby vydávají hudbu. Tedy, že když se na ně zadívá, hudba se z nich jaksi line. A protože byl profesionálním hudebníkem, skladatelem vážné hudby s absolutním sluchem, vzal tužku a notový papír a to co slyšel, zapsal. Takto slyšel i různé rostliny. Dokonce i lidskou řeč vnímal tak, že ji dokázal zaznamenat v notách. Individuálně pak pro konkrétní lidi "skládal" jakési osobní charakterové skladby; k potěše adresátů (tedy vlastních nositelů té hudby). 
 

Člověk si automaticky pomyslí, co to je? Bizarní produkt halucinující psýchy? Jenže Václav Hálek byl podle všeho normální chlapík. Sice jsem ho nikdy osobně neviděl, ale ze vzpomínek pamětníků a několika videí o tom není sporu. 
 

Vezměme to vážně. Co? To, že - na rozdíl od něho - jsme všichni hluší. 

 

http://www.goethe.de/ins/cz/prj/jug/the/ton/cs16447081.htm
 

https://m.youtube.com/watch?v=pEEgCQJ0Gck
 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1176221164-uvolnete-se-prosim/206562222000004/video/100302


 

Na fotografii v záhlaví je stroček trubkovitý. Tuhle kosmickou houbu si nemůžete s žádnou jinou splést. Zapamatujte si ji. Až ji jednoho dne naleznete, bývá v trsech, neváhejte. V kuchyni ji upotřebíte čerstvou i sušenou.