Že jdou Signály pomalu do kytek, na to panuje všeobecná shoda. Jen příčinu tohoto jevu vidí různí lidé v různých událostech a jevech. V poslední době převládá redisign. Pokusil jsem se podívat se na to čistě statisticky, a to pomocí jediného parametru, a sice počtu  zobrazení blogových článků JiKu. Vycházím přitom z předpokladu, že píšu již 10 let (dostatečná doba), že píšu konstantním svébytným JiKuovským stylem a počet zobrazení (zejména pak zprůměrovaný) je dán pouze tím, jak to na Signálech žije (či chcípá).

 

Dalo to docela dost práce, ale výsledek je nesporně zajímavý.

 

Na obrázku níže je pro dané datum průměrný počet zobrazení posledních deseti blogových příspěvků s autorstvím JiKu. Průměr proto, aby to tolik nelítalo. Ze surových dat byly odstraněny černé labutě (blogové příspěvky s více než 5000 zobrazeními a propadák - digest LH).

 

Na grafu jsou jasně patrná 3 období. Moje signální začátky 2011 - 2012, potom od modré šipky návrat JiKu k blogování v důsledku vzniku Létající hospody. Na fialové šipce se cosi zlomilo a nastal prudký lineární pokles, který zatím příliš nenaznačuje, že by se blížil k vrcholu (či spíše spodolu).

 

Co z Grafu můžeme vyčíst?

Mezi lety 2012 a 2018 se Signály z hlediska sledovaného parametru nezměnily. Tehdá i nedávno měl průměrný příspěvek JiKu cca 1500 zobrazení. A krásně se držel po dvaapůl roku existence LH. Ale v únoru 2019 se cosi stalo. Kdybych si troufnul, napsal bych, kam od té doby Signály kráčejí, ale protože si netroufnu, napíšu, že to jde od desíti k pěti (či přesněji od patnácti k pěti, pokles na 1/3). 

 

A co se to tehdy stalo?

Papež František dorazil do Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech a stal se tak prvním papežem, který navštívil Arabský poloostrov. Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Sławomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral státní úřad Barnevernet převážně zahraničním rodinám. Polský ministr zahraničí Szymon Szynkowski oznámil, že Polsko na oplátku vypovídá norskou konzulku. Univerzita Karlova podala soudní žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro opakované odmítání jmenovat fyzika Ivana Ošťádala a kunsthistorika Jiřího Fajta univerzitními profesory. Evropská společnost Airbus oznámila, že v roce 2021 skončí s výrobou letadla Airbus A380. Epidemie spalniček na Madagaskaru si během uplynulého půl roku vyžádala životy více než 900 lidí a počet nakažených přesahuje 68 000. Byla odejita  Kollenka.

 

Sami jistě přijdete na mnoho dalších událostí z února 2019. A můžete je klást do souvislosti s tím zlomem od ustáleného stavu až tam do tmavého místa. Za sebe jsem si vybral.