Přemýšlím v poslední době nad dvěma křty, které by měly v budoucnu proběhnout a mám k nim nějaké otázky, které mi nejsou jasné.

 

Našim přátelům se má v brzké době narodit miminko. Jenže dle ultrazvukových vyšetření má srdeční vadu, kterou bude potřeba bezprostředně po porodu operovat, aby mělo šanci přežít. V každém případě předpokládám, že je dost velké riziko, že miminko nebude žít po porodu dlouho. Nedávno jsme se bavili s jeho maminkou a nějak jsme naťukli i to, že by je měli nechat hned po porodu pokřtít. Což já pokládám za nutnost, ale myslím, že rodiče miminka až tak úplně ne. A dovedu i pochopit, že by rádi slavili křest svého dítěte někde slavnostně v kostele za přítomnosti širší rodiny, ne jen nějak nouzově v nemocnici. Jenže moc nevím, jak bych jim měl říci, že je nutné aby děťátko v takové situaci bylo pokřtěno ihned.

Hrozí, že by nebylo spaseno, kdyby zemřelo nepokřtěné? Pokud ano, jak to?

 

Druhý křest je úplně jiný případ. Přišel za mnou jeden známý v práci a jestli se znám s našim farářem. Že by u něj chtěli nechat pokřtít dítě. (Asi rok a půl staré.) Rodiče jsou sice oba pokřtění, ale to je tak asi všechno. Nevím přesně, co je vede k tomu, aby jezdili za knězem do Velké Bystřice, když bydlí v Olomouci. Snad, že tam jejich žádosti nechtěli vyhovět a někdo jim poradil ve smyslu: "Tak zajeďte za otcem Josefem do VB, ten vám ho pokřtí."

Je nějaká zásadní překážka křtu, když rodiče nejsou praktikující věřící?

Může kněz odmítnout pokřtít dítě, když za ním rodiče přijdou, že by chtěli nechat dítě pokřtít? Z jakých důvodů?

Není pro dítě důležitější samotný křest, než třeba to, zda jej pak rodiče budou ve víře vychovávat, nebo ne?

 

Olomouc - sv. Mořic (ukradeno z internetu)