Malý Vojtíšek byl baculatý chlapeček, který fyzické aktivitě moc nedal. Jak se v pubertě vytáhl, tak zhubl, nebyl sice vyloženě gramlavý, ale sporty a tělesnou výchovu ve škole upřímně nesnášel. Při vybírání do družstev zůstával vždycky jako poslední a tělocvikáři na vysvědčení hrozili trojkou, když se dvojky z TV snad ani nikomu vůbec nedávaly... 

 

Když jsem dospěl do Kristových let, řekl jsem si, že luxus volného času staromládeneckého života bych mohl využít lépe než pařením PC her; zrovna tou dobou se měnily právní předpisy o Aktivních zálohách Armády ČR - chvíli jsem koketoval s myšlenkou, že bych se účastnil 6týdenního kurzu základní přípravy AZ, ale pak jsem to zavrhl s úmyslem splnit fyzické normy alespoň sám pro sebe. 

Začal jsem doma cvičit, objevil jsem DareBee, cvičení mě začalo bavit. Před rokem mi @MiroslavKratochvíl říkal o Army Testu, který pravidelně pořádá mj. i 43. výsadkový prapor Chrudim. To jsem si ještě netroufl. 
Před půlrokem jsem se rozhodl své domácí cvičení pozvednout na vyšší level a začal jsem dvakrát týdně navštěvovat MoveGym a pokoušet se o nějaké ty kalistenické triky. 
Když se Mirek ozval před 14 dny, že se v Chrudimi zase chystá Army Test, jestli nepůjdeme do kategorie Buddy mužských dvojic, ani jsem tentokrát moc neváhal - ideální příležitost ověřit si, jestli ty 2,5 roky k něčemu byly. 
 

Nevím, jestli je citát autentický, ale bylo to na internetu, tak to musí být pravda


Kouknul jsem na armádní normy a ve věkové kategorii do 35 let jsem si věřil, že když se dva týdny zaměřím jen na to, mohl bych se dotáhnout na jedničky; velkým otazníkem byl ale běh. Nikdy jsem během těch 2,5 let neběhal, běh mi jako fyzická aktivita připadá nesmyslný, nechápu co na tom koho může bavit. Tak jsem alespoň doma po večerech začal trénovat 12minutový "běh na místě", v terénu jsem si byl zaběhat jen dvakrát - dal jsem 2,5 km, což by bylo na trojku... Utěšoval jsem se, že na tartanu a ve vyhecované atmosféře to snad dopadne lépe. 

Když jsem v Den D na Stadionu Emila Zátopka v Chrudimi uviděl ty spolusoutěžící svalnatce, trochu mi kleslo sebevědomí a začal jsem pochybovat. Naděje trochu stoupla, když mě při registraci přiřadili do starší známkovací kategorie od 36 let výše - určovalo se to podle roku narození, ne data. Trochu zmatky ohledně názvu našeho týmu, The Flying Inn nepochopili, chvíle škrtání a přepisování, no snad to zvládnou... 
Disciplínami jsme procházeli hladce, vtip byl ve známkování - svalnatci za svých 20-30 přítahů dostali stejnou jedničku jako já za svých solidních 12. Silovými disciplínami (přítahy, kliky, sedy-lehy) i disciplínou na mobilitu/flexibilitu ("čínské" dřepy u zdi) jsme prošli, zbývala disciplína vytrvalostní - běh na 12 minut. Měl jsem vypočítáno, že na známku 2 (2700 m) v kategorii do 35 let (i když jsem nemusel, ale psychicky jsem se na to připravoval a byl to můj osobní cíl) musím dát 6 a 3/4 koleček. Startovalo nás asi 30 hromadně. Dlouho jsem běžel jako druhý, což mě zaskočilo, asi jsem přepálil start, nebudu mít dost síly a všichni mě předběhnou. Jenže závodníci postupně odpadali, začal jsem dobíhat ty poslední, kteří to vzdali a šli krokem, mě předběhli asi jenom 4 lidi. Když odpískali konec, nějak jsem měl v hlavě, že těch 6 a 3/4 koleček jsem dal a osobní cíl tedy splnil; což mi potvrdil instruktor, který mi do karty napsal 2750 m. Nepamatoval jsem si, na jako známku to je v té starší kategorii, ale bylo mi to jedno, sám se sebou jsem byl spokojený. Mirek taky vypadal spokojeně. 

Po doběhu s hlavním organizátorem, výsadkářem pplk. Ivem Zelinkou


Do vyhodnocení jsme měli spoustu času, než skončí další várky soutěžících, tak jsme si domluvili sraz se @slu-nicko. Když se sejdou signálníci, co by jiného probírali, než nepřítomné signálníky... 

Hospoda pro Hospodu
Létající hospoda v light verzi v hospodě


Vyjádřil jsem přání prohlédnout si historické centrum Chrudimi a dobře jsem udělal. Byli jste někdy v Chrudimi? Zajeďte si do Chrudimi - byl jsem nadšen. Na každém kroku nějaká socha, jen sv. Janů Nepomuckých jsem napočítal čtyři. K náměstí vede cesta lemovaná barokními sochami. Samotné náměstí je jako učebnice architektonických stylů Česka. Na náměstí nádherný morový sloup. Hradby. Uličky. Zákoutí. 

Kostel sv. Kateřiny
Resselovo náměstí s morovým sloupem a arciděkanským kostelem Nanebevzetí Panny Marie


Zpátky na stadionu jsme se rozloučili se slu-nickem a čekali na  vyhlášení vítězů. Výsadkáři nejprve každému účastníkovi od nejmenších po nejstarší předali vysvědčení a potřásli rukou. Jelikož je Army Test testem fyzické všestrannosti, v kategorii dvojic se jako stěžejní disciplínou ukázala být ta vytrvalostní; dosáhly-li dvojice stejného součtu známek, rozhodoval součet uběhnutých metrů, svalnatcům silové disciplíny nestačily, svalnatci odpadali, další konkurenti soutěžili ve smíšených dvojicích a na 3. místě se tedy umisťuje tým D-Inn (ech!) @Adalberto a @MiroslavKratochvíl. Historický úspěch a všechny mé tělocvikáře musela v tu chvíli klepnout pepka.

Pamětní mince Náčelníka generálního štábu Armády ČR, kterou dostali všichni umístivše se. Je to velká věc, každá je číslovaná a museli jsme při převzetí nahlásit jméno a trvalé bydliště...