Tak, a je to za námi. Podle prvních reakcí se zdá, že všichni přežili.

Pozoruhodné na tom setkání byly dvě skutečnosti, dvě témata, o kterých se prakticky vůbec nejednalo, ale která byla na konferenci velmi intenzivně implicitně přítomná. 

Prvním tématem bylo, že se sešli lidé, kteří se nevídají velmi často. To je taková dost hustá litotes. Mnozí se viděli poprvé v životě, ještě množejší podruhé či potřetí. Jen nečetní se setkali nesčíslněkrát. Ale na jejich vzájemné konverzaci (seděli jsme u dlouhého stolu, nebylo  možno bavit se společně, konverzace se rozpadala vždy alespoň na dvě centra) to nebylo nijak znát. Protože jsme se prostě znali. Jediná drobná překvapení bývala srovnání reality se signální fotkou (delší či kratší vous, kila navíc či kila namíň, jiný účes). Ergo: Společenství (i když mi to slovo neleze do klávesnice, ale jaké použít, aby rozuměli lidé, kterým z klávesnice padá dnes a denně?) vzniklé čistě virtuálně se může kdykoli bez problémů zvrtnout na společenství zcela reálné. Quod factum est.

Druhým nevyřčeným, ale implicitním tématem bylo to, že Signály ve svém současném duchu (atmosféře, uživatelích) jsou fajn, vyhovují spoustě lidí (i když určitě ne většině, natož pak všem) a že nějaká (natož pak nepoučená) snaha o jejich předělání na něco jiného by daleko spíš byla jejich hrobařem, než porodníkem lepších zítřků. Nevyhovují ve své současné podobě. Podobě historicky vzniklé, kdy různí nadšenci vkládali obsahy dnes (a některé již v době jejich vzniku) beznadějně mrtvé a nezajímavé, které ovšem na Signálech straší dodnes a účinně odrazují ty, kteří se zaregistrují, nakouknou, párkrát si na něco kliknou, zhnuseni předloňskými aktualitami a zahnívajícími mrtvolami odejdou a již se nikdy nevrátí.

Takže pokud snad vznikl na setkání jakýsi konsensuální vzkaz realizačnímu týmu, mohl by znít: "nesázet, ale vyplít, zalejt a neničit!".

 

PS: Žádám všechny P.T. účastníky setkání, aby v diskusi doplnili, upřesnili či zpochybnili výše uvedené. Žádám všechny P.T. neúčastníky setkání, aby byli v diskusi pod článkem co možno zdrženliví a nechali si své případné blbé kecy pro jiná místa tohoto milovaného webu.