Velký bratr

Většina signalistů už o problémech firmy (s firmou?) Huawei něco slyšela. Ale ne každému dochází, o co v té kauze jde.

Jde o budování 5G sítě, sítě s kvalitativně vyšší kapacitou na přenos dat. Sítě umožňující "internet věcí", ve kterém budou mezi sebou (a tím i s kýmkoli, kdo to bude umět) komunikovat vaše televizory, ledničky, teplovodní kotle, vodoměry, automobily, zámky na dveřích. S nimi i pouliční svítilny, semafory, autobusy MHD, vlaky (vagóny i jednotlivá kupé), bankomaty, platební terminály. O mobilech a počítačích ani nemluvě.

Tedy kdo bude mít pod palcem 5G sítě a zároveň bude mít k dispozici superpočítače, které jsou schopny zpracovat nepředstavitelné množství jednotlivých a jednotlivě nezajímavých dat (třeba kolikrát a kdy spláchnete na záchodě vy a další miliony a desítky milionu lidí) (kdo to dnes má a umí viz Osel.cz), ten bude mít možnost kontrolovat společnost. Společnost jako celek i miliony vybraných jedinců. Do mrtě!

Technologii, která tohle vše umožňuje mají dnes k dispozici USA a Čína. A Čína je schopná prodávat to těm, kdo 5G chtějí, daleko laciněji.

Jde tedy dnes o to, kdo bude kontrolovat svět, tedy tu část světa, která se mu nákupem jeho produktů upíše.

Jistě, není žádné štěstí, že by naši společnost kontrolovala Čína. O tom žádná.

Ale nabízející se (a tvrdě nabízená) alternativa  je, že tutéž možnost budou mít USA. Což tedy rovněž nepovažuji za žádné štěstí. Z deště pod okap, z bláta do louže, pěšky nebo za vozem. Protože America first.

A to jsem uvedl jen ty, kdo takovou možnost budou mít oficiálně. Nezmínil jsem dosud to, jak se zvýší možnosti hackerů v bezpečnostním pekle IPv6.

Takže mi přijde, že to nebezpečí spočívá spíš v samotném 5G. Technologicky jsme dospěli patrně tam, kde to nedokážeme společensky zvládnout. Krakatit, Válka s mloky, R.U.R., 1984, něco takového.

Jít tedy demonstrovat proti 5G? Naivní snaha! Stejně naivní, jako byla snaha osamocených jedinců, kteří varovali před komunismem, před nacismem. Jediný pozitivní výsledek takové snahy bude v budoucím průseru dobrý pocit "já jsem to říkal".

Což je mimochodem i motivace napsání tohoto textu.

Krásný den!