Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas:

... je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat.

Blíží se nám eurovolby. Objevilo se pár relevantních textů, jak bychom se při nich měli zachovat. 

Biskupové radí: Volte osobnosti. 

Ignác Pospíšil zatím neví, ale odmítá text Davida Petrly (v jeho článku  odkazovaný), který staví na politickém programu frakcí EP.

Co na to JiKu?

JiKu souhlasí s klíčovou rolí frakcí. Jednotlivá osobnost (europoslanec) sice může dělat něco dobrého (můj obdiv a sympatie má pan Zdechovský), ale nic, co by mohlo změnit celkové nasměrování EU. V tom jde o velkou politiku, o politiku frakcí, pokud vůbec něco může ovlivnit vládu evropských byrokratů. Proto vychází mé doporučení signálníkům-voličům  z tohoto faktu.

Jde o to, zda se vám současné směřování EU (globalizace, hypertrofie lidských pseudopráv, energiewende, podpora stěhování národů ...) líbí, jestli jste k tomu směřování kritičtí, nebo jestli tohle zásadně odmítáte. Podle toho byste měli volit.

  1. Pokud se vám to líbí, máte široké možnosti. Kohokoli volitelného (Piráty, ANO, ČSSD,  TOP09, Lidovce).
  2. Pokud jste k tomu kritičtí a dělali byste to jinak, nabízí se program ODS a Svobodných.
  3. Pokud to zásadně odmítáte, jedinou volbu, SPD = Okamura.

Volba 1 a 3 jsou racionální. Kamení dále skládat a kamení rozházet. 

Volba 2 je iracionální, protože reformní síly nejsou síly, ale slabosti. Kamení by přeskládaly, ale nejsou schopné či ochotné kamení nejprve rozházet. Jen si představte spojenectví britských konzervativců v rozkladu, Fialovy ODS, která vyloučila Klause a vyloučí i Kuberu, a polských PiS zakomplexovaných stále ještě smolenskou tragedií. Takže tuhle nemají šanci.

Pokud chcete volit racionálně, tedy tak, že zvolíte toho, kdo bude reálně reprezentovat a prosazovat vaše zájmy, máte jen dvě možnosti: Kohokoli z bodu 1. nebo SPD.

Mně se směřování EU nelíbí, proto budu volit SPD. Nikoli proto, že bych je měl rád, nikoli proto, že bych věřil v nějaký pozitivní program přeskládání kamenů nepovedeně poskládaných. Ale proto, že aby bylo možné kameny smysluplně poskládat, je nejprve potřeba rozházet to, jak jsou poskládány nyní. A k tomu se kromě SPD nehodí nikdo.

Pokud se někomu směřování EU líbí, ať volí třeba lidovce. Ale ať alespoň poslechne ČBK a kroužkuje Zdechovského. I mně je jako člověk ze všech nejsympatičtější. Dobrá osobnost, ale ve špatné straně.

Na volbu inteligentů, kteří mají realistické představy jak to poskládat, bude čas v dalších volbách, pokud se do té doby podaří kamení rozházet.  A pokud nějaké relativně svobodné volby ještě budou.

 

PS: Při volbách je zcela irelevantní brát ohled na to, co bylo. Na nějaké zásluhy. Čo bolo to bolo slovy majora Těrazkyho, koho zajímají dávno ohlodané kosti slovy Kiplingova Šérchána. 

Všichni (oikofilové i oikofobové) se shodují na tom, že EU nemůže zůstat tam, kde je, a taková, jaká je. Na půl cesty. Že vývoj musí buď pokračovat k evropskému nedemokratickému nesvobodnému (tj. politicky korektnímu) superstátu, nebo se musí obrátit směrem k demokratickým svobodným státům národním. Jde jen o to, kterou z těchto dvou cest preferujete.

PPS: Smyslem článku není odradit eurofily od eurofilní volby. Jejich svobodu učinit ji jim neberu. Smyslem článku je zejména upozornit ty, kteří eurofily nejsou, že jejich jedinou neeurofilní možností je volba SPD. Vše ostatní je ve svém důsledku eurofilní.

PPPS: Mají s tím něco společného křesťanské hodnoty? Podle mě ano. Politický program "my vás k té naší představě lásky k bližnímu, pokud ji nepřijmete dobrovolně, dokopeme" je podle mě hluboce nekřesťanský.