Často vzpomínám na svou tchýni, manželovu maminku, babičku Fanynku. Ona byla tou, od které jsem se v době, kdy jsem dospívala, naučila spoustu krásných a dobrých věcí, z nichž některé jsem vlastně schopná docenit až teď, když už ona mezi námi není. K těm spíše dobrým patří hlavně sešitek s recepty, které mám od ní opsané a mnohokrát ozkoušené, k těm spíše krásným vyšívané ubrusy a obrazy, háčkované dečky a pletené svetříky.

Dneska bych se s vámi chtěla podělit o Fanynčin recept na „Pohádku“. Je to čokoládový dort, maličko připomínající Sachr, ale velmi jednoduchý, s nesrážejícím se krémem, který zvládne opravdu každý...a miluje ho i můj manžel, který na sladké moc není. :-)

Na dort o průměru 26 cm budeme potřebovat 5 vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky budeme šlehat s 18 dkg mletého cukru do pěny. Přidáme 4 dkg kakaa, 6,5 dkg hrubé mouky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme v dobře vymazané formě na 180 stupňů cca 25 minut až se piškot odděluje od okraje formy, propečenost můžeme zkusit špejlí.

Na krém si odvážíme do jednoho kastrolku 4 dkg másla a 4 dkg hrubé mouky, ze kterých na mírném ohni umícháme světlou jíšku. Zalejeme 3,5 dcl mléka a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, necháme vychladnout. V druhém kastrolku sešleháme 15 dkg mletého cukru s 15 dkg másla a po částech přidáváme vychladlou kaši a 7 dkg kakaa. Tímto krémem namažeme upečený korpus a polejeme čokoládovou polevou. Já ji dělám tak, že ve vodní lázni rozpustím 10 dkg 100procentního tuku a 15 dkg čokolády na vaření.

Nejvíc nám chutná s pořádnou porcí šlehačky nahoře.:-)

 

 

Druhou nejoblíbenější manželovou sladkostí, kterou pravidelně, kromě pohádky, peču při příležitosti jeho narozenin, jsou šátečky. Tedy, jestli pékáváte z listového těsta tak víte, že někdy nalistuje víc než byste chtěly, někdy jinak, než byste chtěly, takže nezřídka bývají z části šátečků lodičky. Což o to, na chuť to vliv nemá, ale jednou mi počet lodiček převážil nad počtem šátečků a to už na mě bylo moc...tak jsem se rozhodla dělat místo lodičkových šátečků „košíčky“, ty sklízejí úspěch i za hranicemi naší domácnosti. Jsou sice pracnější, ale drží lépe tvar a vykrájené zbytky těsta posypu solí a kořením a upeču slané tyčinky.

Listové těsto rozválím na tloušťku cca 2 mm. Pokud dělám šátečky, krájím z těsta čtverce 6x6cm, pokud košíčky, vezmu kulaté vykrajovátko a vykrajuji jedno plné kolečko a dvě kolečka s otvorem uprostřed, podobně jako na slepované linecké. Při motání těsta na formičky-trubičky u šátečků potírám slepované špičky rozkvedlaným vejcem, u košíčků vejcem potřu celé spodní kolečko, na ně položím první kolečko s otvorem uprostřed, potřu je opět vejcem a dám druhé kolečko s otvorem. Nakonec pomašluji horní části pečiva. Vkládám do trouby rozpálené na 230 stupňů, jakmile začne povrch zlátnout teplotu stáhnu na 150 a ještě pár minut dopékám. 

Na žloutkový krém utřu v kastrolku 3 žloutky s 7,5 dkg pískového cukru, přidám 1 dkg škrobové moučky, hmotu zaliji 1 dcl mléka a za stálého míchání uvařím hustou kaši, kterou nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladlé sešlehám s 12 dkg másla pokojové teploty. Toto množství krému vystačí na cca 20 ks.