Moje maminka se narodila jako čtvrtá dcera soukromého zemědělce, od sester ji dělilo více než deset let. Bylo jí, na rozdíl od sester, umožněno studovat, tak vystudovala střední zemědělskou školu a začala pracovat v zemědělském družstvu jako agronomka, později účetní. Maminka je velmi hodná, pracovitá, praktická a spořivá žena, ve své práci byla člověkem na svém místě. Vzala si za muže kluka z početné rodiny, sportovce, malíře a snílka, a narodila se jim malá inspra.

Ta od mala tíhla k „hezkému“ více než k „praktickému“. Tak jí jednocení řepy trvalo několikrát déle než mamince, protože chtěla nechat jenom ty hezké a s pravidelnými rozestupy, než vyplela jeden záhonek maminka měla tři, uklízením jednoho pokoje strávila celý den....ale zajímalo ji pečení, šití, pletení, čtení, hraní, prostě takové ty „zbytečné“ činnosti. Byla celá nadšená, když se maminka jednou rozhodla, že upeče svému tatínkovi, k tehdy již sedmdesátým narozeninám, dort. 

Pekla ho společně s tetou, která ji podle svého receptu instruovala. Upekly korpus, umíchaly misku krému a maminka začala dort dodělávat sama, protože teta si musela jít něco zařídit. Po proříznutí korpusu bylo třeba prokapat jednotlivé pláty rumem, pomazat krémem a položit na sebe. Ohledně množství rumu a krému teta instruovala slovy: „dej ho tam“. Tak maminka vzala půllitr rumu a jala se piškotové pláty prokapávat...zbylo jí v lahvi asi deci rumu, víc už to prostě prokapat nešlo! Tak jsme čekaly na tetu až dojde, aby nám poradila, jak tam ten rum dát, když už sám vytíká ven. No, dort z toho nakonec byl, ale dali si ho jen dospělí.

Dědeček rok na to zemřel, moje drahá teta zahynula za pět let při autonehodě, ale recept na piškotové těsto vhodný na dorty, řezy a rolády a lehký krém univerzálně použitelný na různé druhy sladkostí nám v rodině zůstal a tady je:

 

Na piškot dáváme na jedno vejce 3dkg cukru krupice a 2,5 dkg polohrubé mouky. Pokud pečeme piškot kakaový, dáme mouky trochu méně (asi 2,2 dkg) a doplníme do dané hmotnosti, může být i trošku víc, kakaem.

Na velký plech s nízkým krajem dělám dávku z 5 vajec, piškot je vysoký cca 15 mm. Celá vejce se s cukrem třou, nejlépe ručním elektrickým šlehačem, až do pěny, to znamená alespoň 7-10 minut. Potom se přimíchá mouka (nebo mouka s kakaem) a těsto se rozestře na dobře vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Pokud chci dělat roládu, použiji vždycky ten papír a po upečení piškotový plát ještě za tepla sroluji i s papírem do roládky a nechám pochladnout. Papír odstraním až po vychladnutí. Plech s těstem vkládám do trouby rozehřáté na cca 180 stupňů, peču asi 10 minut tak, aby byl vrch piškotu nazlátlý a těsto na dotek pružné.

 

Na roládu na obrázku jsem použila 6 vajec, 18 dkg cukru, do poloviny ušlehané hmoty jsem přidala 8 dkg polohrubé mouky, do druhé poloviny 5 dkg mouky a cca 3 dkg kakaa. Na plech jsem rozestřela světlé těsto a na ně hned tmavé. Po upečení a vychladnutí roládu prokapala čajem s rumem, potřela zlehka marmeládou a následně krémem.

Na krém dáme do kastrolku 4 dcl vody, 1 vanilkový pudink a 4 polévkové lžíce cukru krystal, za stálého míchání uvaříme hustou pudinkovou hmotu a necháme vychladnout. Do jiné misky dáme 1 a ½ polévkové lžíce moučkového cukru, zakápneme rumem, rozmícháme a přidáme celé máslo. Máslo musí mít pokojovou teplotu, je to důležité, aby se krém nesrazil. Máslo s cukrem a rumem utřeme, nejlépe elektrickým šlehačem na malé otáčky a po lžících přidáváme vychladlou pudinkovou hmotu. Nejprve pomalu a zašleháváme, pokud se krém nesráží, můžeme přidávat rychleji. Když dojde ke sražení krému, lehce to napravíme. Do kastrolku maličko širšího než je ten s krémem nalejeme asi 3cm vody, kastrolek s krémem vložíme do něj a dáme na sporák zahřívat. Krémem pozvolna mícháme a jak se postupně v parní lázni prohřívá, začne se zase spojovat. Hladký krém necháme před mazáním nejprve chvíli pochladnout. Krém je možné dochutit lžičkou mleté kávy a máte kávový, nebo použít čokoládový pudink a přidat trochu kakaa a je tmavý.

Recept na piškot a krém jsem používala hodně i na dorty pro děti, jsou lehké a chutné, piškot je dobře "tvarovatelný", marcipánový potah v naší rodině v oblibě není.