Nejsem příznivcem cirkusů. Nelíbí se mi. Nikdy bych do cirkusu sám od sebe nešel. Ale jsem proti jejich likvidaci. Co chci sdělit, následuje:

V postupu, který směřuje k zákazu drezury a vystupování zvířat, se zračí ten samý mechanismus, kterým lze změnit naprosto cokoli. Např. uzákonit manželství pro všechny se všemi a nositele odporujích názorů za tyto názory kriminalizovat.

Relativista nemá jak proti tomu namítat, i kdyby mu brali střechu nad hlavou a jeho rodinu odeslali do převýchovného tábora. Relativista nemá ani jak určit, o čem se může a nemůže tímto mechanismem postupovat a rozhodovat, pokud se to zákonně, údajnou vůlí společnosti - ve skutečnosti nějaké nátlakové skupiny ideologických aktivistů - prosadí. Samozřejmě pod vlajkou nějakého dobra.

Ti, kteří z různých důvodů uvěří a upřímně to jako dobro vítají, hrají v průběhu vzniku zákona důležitou roli. Ve výsledku jsou ale pouhou stafáží demokracie a svobody, kašírkou pokroku směrem tam, kde jsme se ještě nikdy neměli tak dobře jako dnes.

Toto patří k esenci tzv. liberální demokracie.
Tak jako k esenci cirkusu patří zvířata.