Letošní úroda jablek byla mimořádná a protože nemáme studený sklep, je mou milou povinností je průběžně zpracovávat. Kromě klasického štrúdlu se u nás těší velké oblibě buchta ze strouhaných jablek, která se peče vzhůru nohama. Naposled jsem ji pekla v sobotu večer a jako obvykle, když strouhám jablíčka na ručním struhadle (nechtěla jsem tak pozdě kvůli sousedům zapínat robota), i tentokrát jsem do toho dala i kousek sebe... zkrátka, neobešlo se to bez oběti. Jak katolické! :-)

 

 

JABLEČNÝ SEN
 
KORPUS
1.5 kg jablek (bez slupek a jádřinců)
1 vanilkový cukr
5 vajec
15 dkg cukru moučka
3 lžíce vody
15 dkg polohrubé mouky
1/2 prdopeče
 
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
15 dkg másla
20 dkg cukru moučka
1 vanilkový cukr
0,5 kg tvarohu (používám modrý balený, ne ve vaničce)
1 želatina (příprava za studena - modrý obal dr. Oetker)
 
1 lžíce skořice na posypání
 
POSTUP
Korpus: Oloupaná jablka bez jádřinců nastrouhat na hrubé nudličky a smíchat s vanilkovým cukrem. Plech s vyšším okrajem vyložit pečícím papírem tak, aby okraje přesahoval, a jablka na něj rovnoměrně rozprostřít.
Žloutky utřít s cukrem, přidat vodu a postupně zašlehat mouku smíchanou s prdopečem. Z bílků ušlehat sníh a zlehka ho vmíchat do těsta. Těsto pak nalít rovnoměrně na jablka a zvolna péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 min. Upečený korpus překlopit na druhý plech jablečnou směsí nahoru a nechat vychladnout.
Náplň: Změklé máslo ušlehat s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidat tvaroh a nakonec do směsi vmíchat želatinu, připravenou podle návodu na obalu.
Tvarohovou náplň rozetřít na vychladlou jablečnou vrstvu a nechat v lednici ztuhnout. Posypat skořicí.