Dýně coby potravina ve mně nikdy neprobouzela žádné nadšení. Nevím, jestli se hodí zde o tom mluvit, ale... z dětství se pamatuju, že jsme je pěstovali na hnojišti a krmili jsme jimi prasátka. Jíst je? To by nás ani nenapadlo :-)

Párkrát jsme z velké dýně vydlabali Helouvína, ale vnitřek jsme vždycky vyhodili  (těm prasátkům). Později jsem je zavařovala s ananasovou trestí. Bylo to dost pracné a vůbec mi to nechutnalo, ale Martin to měl rád. Pak přišla móda dýňových polívek, ale protože ta chutná pro změnu zase jenom mně, rodinu jsem jimi netýrala.

Loni na farní minitrh přinesla jedna farnice takové hezké malé skleničky se žlutou tekutinou a s roztomilými látkovými víčky. Jednu jsem si ze zvědavosti vzala. Byl v ní výborný džus. Tak výborný, že jsem nemohla uvěřit, že je z dýně :-)

Řekla jsem si o recept a zkusila ho udělat. Fakt je z dýně a fakt je výbornej, i když ho mám v petkách a s obyčejnými víčky. Vyzkoušejte :-)

P.S.: Je hodně sladký, tak si ho před pitím ředím vodou.

DÝŇOVÝ DŽUS

2,5 l vody

2-2,5 kg dýně (tomu odpovídaly 2 dýně asi 30 cm vysoké; použila jsem úplně obyčejné, oranžové)

3 citrony

3 pomeranče

Vše nakrájet (citrony a pomeranče jsem oloupala), přidat 5 dkg kyseliny citronové.

Nechat 24 hod uležet.

Potom uvařit, rozmixovat. Svařit 10 l vody s 1,5 kg cukru. Vše smíchat, přecedit, naplnit do lahví a dobře uzavřít. (1 dávka = 14 litrů).