Když dojde v Českém rozhlase na katolickou církev, patřičný redaktor se podívá do seznamu a vytočí číslo Jaroslava Šebka. Ten přijde do studia a vysvětlí problematiku. Jako vždy, ani dnes (25.9.2018) nezklamal.

Poslouchal jsem jeho komentář ke kajícnému prohlášení kard. Marxe ohledně sexuálního zneužívání kněžími v Německu.

Pan expert církevní historik mimoběžně řekl (možná se jen neuváženě uřekl), že většina těchto činů má homosexuální povahu. Ano, to je fakt. Pak zapěl evergreen o tom, že příčinou problému je celibát.

To je vskutku hodno logiky na zakázku tvořených myšlenkových balíčků pro veřejnoprávní média. Jak totiž souvisí absence celibátu a homosexualita? I kdyby měli kněží manželky, nebudou je mít ti homosexuální (pomiňme to, že (podle statistik) se pedofilního jednání (což je jiný problém) nejčastěji dopouštějí lidé (muži) žijící v manželství/ trvalejším sexuálním partnerství, tedy že se děje v (kvazi)rodinách).
Ergo: problém je/byl v připuštění homosexuálů ke kněžskému svěcení, či vůbec do seminářů (nikoli to, že katolická církev je hierarchicky uspořádána, jak v jiném pořadu - rozhovoru s paní Tachecí - tvrdil jiný v ČRo frekventovaný expert na katolickou církev, Ivan Štampach (a jak rovněž naznačil pan Šebek)).

Druhé moudro páně Šebka vyplývá z předchozího: Otázka: Jak tomu bylo u nás, v Československu? Odpověď: protože církev byla pod přísným dohledem (úředníků komunistického režimu), k těmto skutkům nedocházelo.

Sledujme, jak neváhá jít až k nepřímému poděkování bolševickému režimu, který podle něj zneužívání bránil. Protože: dedukce je nezvratná: oni by jinak kněží - protože celibátníci - takto nutně jednali!

Relevantní příčina se ale váže na fakt, který sám zmínil: (nezvládnutou, neabstinující) homosexualitu oněch kněží. Její emancipace souvisí se sexuální revolucí šedesátých let na západě. Ta významně zasáhla katolickou církev tam, nikoli u nás.

Ale tohle vysvětlení není dostatečně trendy. Nezapadá do vidění světa ČRo (odezírajícího z EU liberálně-demokratických hodnot).

................

JiKu k tomu dodává:

Ta druhá otázka, to by stálo za upřesnění.

Protože je pravda, že za to, že se to ČSSR moc netýkalo, opravdu mohou komunisti.

Ovšem ne proto, že by úřady dozíraly na kněze, aby konali své kněžství řádně. Šebek, jako historik, musí dobře vědět, že to je stará Husova myšlenka převzatá od Viklefa, která v Čechách zdomácněla a tvoří jistou charakteristiku české církve. A kterou později převzal Luther. Ne, že by to takhle k prospěchu církve fungovalo, ale jako myšlenka stále se objevující a komunisti se na ní odvolávali (ne odluka, ale státní dohled, to je naše národní cesta).

Příčiny vidím dvě: STB neustále pásla po prohřešcích kněží, aby je použila proti nim a proti církvi. Ve vedlejší vesnici použila v padesátých letech dokonce falešné svědectví jednoho mentálně mírně postiženého ministranta, aby zlikvidovala schopného kněze.
Což tedy, jak by si smlsli, kdyby to bylo doopravdy. Budeš spolupracovat, skákat, jak budeme pískat, nebo tě zničíme na pedofilii/homosexualitu/necelibátní heterosexualitu.

Druhá příčina, že utiskovaná církev kolem ´68 se chystala k revivalu po letech útlaku, kněží měli jiné starosti, než dobré bydlo si vylepšit ještě výdobytky sexuální revoluce.
Prostě tady se v ´68 dělo úplně něco jiného, společnost žila něčím úplně jiným, než na západě.