Havrani budou sbírat odpadky, Kachny hlídají vinohrad, není to novodobé otrokářství? -JiKu-

Přepis pěti krátkých rozhlasových úvah M.C.Putny o "latinské Africe". (1, 2, 3, 4, 5) Průlet historií a vazbami na západní kulturu.
-Adalberto-

Pošťáci a pošťáci. Čeští poťáci nestíhají, švédští provozují nelegální inkvizici. Dávám nestíhání přednost před demnotáží právního státu. -JiKu-

Hrdinové, nebo žoldáci? Odkazovaný článek je sice už trochu starší, ale diskuse neutuchá. Přivedla mě k zamyšlení nad hrdinstvím. Pod hrdinou si vždy představoval někoho, kdo spáchá hrdinský čin. Skočí pro dítě do řeky, kde se lámou ledy, nalehne na granát, aby zachránil kamarády, prostě se rozhodne vykonat něco velmi (až totálně) nebezpečného. Ale ti naši tři zabití - zabití na hlídce sebevražedným atentátníkem. To přece není žádné hrdinství. Tedy bylo by, kdyby každá hlídka v Afghanistánu byla hrdnstvím. Kdyby hrdinové byli všichni naši vojáci tam sloužící. Samotná smrt z vás přece hrdinu neudělá. Tedy v této souvislosi si JiKu myslí, že hrdinové jsou tam všichni nebo nikdo.

Kolik stojí jeden bažant? Podle chovatelů 3000 Kč. Bude to asi Zlatý bažant. -JiKu-

Poznala cikány osobně a stala se z ní rasistka Tohle video sdílel na Signálech @Jenda a komentáře pod ním jsou podobně rozporuplné, jako můj vztah k cikánům: na jedné straně mi lezou na nervy, na druhé je mi jich líto a cítím vinu za svůj málo křesťanský přístup k nim. Osobní zkušenost: Vedle našeho domu stojí panelák plný cikánů. Když jdu večer ze cvičení a jde jich skupina proti mně, automaticky přecházím na druhý chodník: ne z odporu k nim, ale ze strachu. Není snadné žít tak blízko nich, poslouchat stálé hádky, křik a posměšky, uklízet jejich nepořádek kolem (našeho) domu, mýt po nich počurané (naše) schody a přitom k nim cítit lásku (přesto, "odpad" v nich nevidím!). Naprosto chápu frustraci té ženy ve videu. Naši "sousedé" se velmi často mění a ano, bývá mi jich líto, když vidím, jak mají všechen svůj skromný majetek naložený halabala na vozíku za autem. Nikdy jsem se jich ale nezeptala a nejspíš ani nezeptám, jestli jim můžu nějak pomoct; tento  odstup však nepovažuji za ne_lásku, ale za projev pudu sebezáchovy. Nakonec, nikdo z nich nepracuje, já ano - žijí tedy i z mých daní, už tím pro ně přece aspoň něco dělám (k Matoušovu "kdo chce po tobě košili, přidej mu i kabát," jsem holt ještě nedorostla). -slu-nicko-

Kauzu Klaus mladší vs. ODS hezky shrnul Jan Bartoň na Psu. Ale mezi tím už Klaus kontroval mně velmi sympatickým způsobem. No, když si ODS nechala ujít kandidatutru pana Jakla ve svých barvách, bude mit, co chtěla. Docela mi začíná pozice VKml připomínat pozici Marcela Lefebvra po DVK. Jen snad s tím rozdílem, že institucionální podpora Ducha Svatého je pro ODS ještě nepravděpodobnější. -JiKu- PS: Proč nemůže ten Klaus a Jakl (a Čižinský a sposta dalších zajímavých lidí majících nějaké názory) kandidovat v nějaké rozumné straně? No protože tu žádná taková není.