O srpnové okupaci psal kdekdo. Většinou se ty komentáře sestávaly z tří obligátních částí.

  1. povinné odsouzení
  2. pár osobních vzpomínek
  3. kdo za to může

Zatímco 1. bylo stejné (fuj u všech) a 2. rozmanité (přirozeně), 3. rozdělilo komentáře a komentátory na dvě přibližně stejné skupiny s protichudným viděním světa a historie:

  1. udělali to komunisti, bijte komunisty!
  2. udělali to Rusové, bijte Rusy!

Daly by se tam najít i nuance druhého řádu, tedy: "udělali to komunisti, protože jsou to komunisti", "udělali to komunisti, protože jsou to Rusové", "udělali to Rusové, protože jsou komunisti", udělali to "Rusové, protože jsou to Rusové".

Tohle má zásadní dopad na dnešek, na naše vztahy s komunisty a Rusy. Protože komunisti v Rusku jsou mimo hru, zatímco doma je máme ve hře. Ale Rusové jsou v Rusku furt ve hře. K nelibosti mnohých. A zdá se, že ještě nějakou chvíli tam zůstanou.

Nepíšu tenhle článek proto, aby pod ním vznikla debata o tom, která z odpovědí je blíže pravdě. Píšu ho proto, že mi připadá hódně blbé, že přes všechny ústavy na zkoumání všeho možného odpověď na tuhle otázku jako společnost neznáme.

 

PS: Jen jeden komentář vyčníval z řady a byl pro mě proto úsměvným oživením diskuse, jakkoli byl spíše recesí než vážným tvrzením: "udelali to Ukrajinci, protože Brežněv byl Ukrajinec". Smutné je, že tu recesi vzali mnozí (zejména z tábora "bijte Rusy") dokonce vážně.