Nedávné diskuse o politické situaci a preferencích jednotlivých signálníků mě přiměly k zamyšlení. Mnoho lidí soudí, že se nacházíme ve zlomové situaci, kdy se státy a společenství nacházejí na křižovatce, která rozhodne o dalším směřování osudů mnohých. Na křížovatce mezi autoritářským dirigismem a svobodou, na křižovatce mezi svůdnou novou ideologií a zdravým rozumem. Mezi ano či ne, mezi podporou a vzepřením se mainstreamovému trendu. Mezi otevřeností a průserem.

Samozřejmě ten průser vidí různí lidé v různém. Někdo v nástupu starých ideologií, někdo v nástupu nových.

Není to porvé, kdy se společnost ocitá v takové situaci. Napadají mě dvě paralely, kdy se nové prosazovalo proti dosavadnímu. Německo kolem roku 1933, Československo v letech 1946-47. O obou situacích má každý, kdo se o to zajímá, k dispozici dost informací.

A teď přijde ta otázka JiKu: Kdybyste byli tehdy a rozhodovali byste se, na kterou stranu byste se připojili vy? Na cestu nového, nebo tradice? Na někoho cení zuby minulost, na jiného možná budoucnost.

A proberte si v duchu své známé signální partnery. Ty, které jste za ty měsíce až léta poznali. Ke komu si tipnete, že by se tehdá přikonili oni? Stali by se disidenty, nebo nadšenými pomahači nastupujících režimů?

Nemusíto to psát do diskuse jmenovitě. Jen si o tom zapřemýšlejte. Pokud usoudíte, že se musíte s výsledkem sdílet, napište mně to do vzkazů a já časem (třeba) napíšu nejaký anonymizovaný souhrn.