dobrá kaše na mliku.

Kadliku, kadliku,

dobrá kaše je.

 

Dědo, udělej mi kaši! A jak se říká? Posím! No tak jo.

U nás se krupicová kaše vaří. Ne že by se do teplé vody nasypal nějaký éčkovar z krabice. Na to, JAK se má kaše vařit, panují mnohé názory. Kdo ale neumí fyziku a trochu chemie, tomu se přichytí už samotné mlíko. Proto z hospodské kuchyne zveřejňuji svůj odzkoušený postup pro jednu až dvě dětské porce. (Uvařit krupicovou kaši na táboře pro 40 - 60 dětí je úplně jiná story, o tom třeba zas někdy jindy).

 

Tedy do silnostěnného (nejlépe litinového) kastrolu (nebo hluboké pánve dobře omyté od posledního smažení) nalejeme 1cm studené vody. Do něj za stálého míchání sypeme krupičku tak dlouho, dokud (když přestaneme míchat) neutvoří na dně asi 1,5 mm silnou vrstvu. Pak začneme za stálého míchání zahřívat. Jde to rychle, je toho málo. Obsah rendlíku začne záhy houstnout a když se začíná vařit, je hustý až až. Máme však připravené studené mléko, které doléváme a mícháme. Další dolejeme vždy, když se to začne zase vařit. To děláme tak dlouho, dokud nedosáhneme konsistence o něco řidší, než jaký si přejeme výsledný produkt. Pak to necháme ještě chvíli vařit. Ta chvíle závisí na síle předsudku, jak je nedovařená krupička jedovatá. Já předsudky nemám, takže to nechám bublat ještě asi 2 minuty, a celý proces trvá tedy něco mezi 4 a 5 minutami.

Kdykoli během procesu přidáme dle chuti trochu cukru.

Vylejeme na talíř, posypeme čím jsme zvyklí a omastíme máslem.

PS1: Chcete, aby z vašich dětí či vnuků vyrostli lidé s vybraným vkusem? Odnaučte je zamíchat si kaši s posypem kakaa v něco, co připomíná onen produkt v daleko pozdější fázi jeho vývoje.

PS2: Když jsme teda v té hospodě, tak i tip pro dospělé. Někdy vám zbyde od oběda smažená cibulka na sádle nebo vyšvařený špek. Tak zkuste krupicovou kaši. Neslaďte, lehce osolte a polijte to tou cibulkou, špekem nebo obojím. Staří Čechové (o starých Moravanech nemám dost informací) se obilnými kašemi se špekem živili systematicky, a jací to, pane, bývali jonáci!

Psáno 3.4.2018