Toto není samostatný blog. Je to pokračování v diskusi, která se vyvinula pod článkem Co znamená zánik Západu. Můj příspěvek je ale natolik rozsáhlý, že už není možné vložit ho jako komentář. Proto je k přečtení zde:

První předběžná poznámka: Benedikt Mohelník je super. Absolvovala jsem u něho jednu z nejlepších zkoušek na VŠ vůbec. Bylo to ze svátostí. Skvěle jsme si tehdy pokecali. Na závěr se na mě podíval a překvapeně zvolal: „Vy teologicky myslíte!“ (něco, co už od studenta asi ani nečekal) (JiKu napsal – jakmile začne člověk myslet hlavou... – jako dobrý. Ale to se domníváte, že dokud jsem se s váma nezapletla, tak jsem nemyslela? Nad těma vašima předběžnýma závěrama někdy kroutím hlavou… :)

Předběžná poznámka číslo dvě: Před dvěma měsíci bych to Mohelníkovi, Šebkovi i Katce Koubové všechno odkývala. To co v tom rozhlase řekli. Jenže to jsem neznala vás. Dneska, kdyby se mě ten redaktor zeptal tak, jako jich, tak bych mu odpověděla – pane redaktore a co prosím tím pojmem křesťanské hodnoty myslíte? Dokud si toto nevyjasníme, tak odpovídat nebudu.

 

A teď to, co bych k tomu chtěla napsat já: Je potřeba analyzovat situaci.

RomanS říká: Zachraňme křesťanské hodnoty.

Mohelník říká: Ten pojem křesťanské hodnoty je mi nesmírně protivný a cizí.

 

Klíčové je slovo POJEMhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Pojem

 

Domnívám se, že ten rozdíl vychází především z různých myšlenkových přístupů a z toho, že RomanS a Mohelník odlišně pracují s pojmy. A toto popsat není žádná legrace. Pokusím se o to jenom v takovém nástřelu. Udělat to pořádně, to by bylo na odbornou studii – a ještě bych to musela s někým konzultovat, protože já už jsem opravdu dlouho ze školy venku, takže sama bych si na to netroufla.

RomanS vychází z řekněme filozofického rámce. V takovém myšlenkovém rámci má každý pojem své jasné vymezení – buď definicí anebo výčtem. Tak snad mi řekne, co jsou podle něj křesťanské hodnoty? (A budu ráda, když mi to napíše. Protože já to fakt nevím. Respektive nevím, co si zrovna RomanS představuje pod pojmem křesťanské hodnoty. Já sama si pod ním představím takovou změť všeho možného, z čeho nevím, co si mám vybrat.)

Abychom pochopili, co říká Mohelník, je potřeba vzít si na pomoc model sémantického trojúhelníku (Nejsem si úplně jistá, jestli jsem sémantický trojúhelník dobře pochopila. Vždycky jsem s tím trochu bojovala. Ale zdá se mi to pro tuto situaci velmi užitečný nástroj.)

Kdo si to chce nastudovat, ať se prokouše tímto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konotace

Já to řeknu úplně laicky a možná blbě: pojem (význam) je to, co máme v hlavě. Když to chceme nějak předat dál, formulujeme to do slov (symbol, znak), která zastupují objekt (realita). Takže pozpátku – pes jakožto takovéto chundelaté se čtyřma nohama, co si můžeme pohladit, je objekt. Subjekt (člověk) se k němu vztahuje tak, že ho označí slovem (pes, der Hund, dog…) a k tomu má v hlavě nějaký pojem psa (to, co mi v hlavě naskočí, když se řekne pes). Ten pojem může mít každý jiný. Pro někoho je pes pořádný hafan, takže když uvidí čivavu, tak vykřikne – To není žádný pes! To je nějaká rukavice!

Domnívám se, že když Mohelník říká, že nemá rád pojem křesťanské hodnoty, tak vlastně říká, že není jasné, co komu při vyřčení toho slova naskočí v hlavě. Sám si pod tím (stejně jako Kollenka) nepředstaví nic moc konkrétního a obhájcům křesťanských hodnot přisuzuje (a tady připouštím, že mylně) samé negativní významy (zpředmětnění víry, kladivo na čarodějnice).

Takže si myslím, že jestli by měl RomanS Mohelníkovi něco vyčítat, tak ne to, že nechce zachraňovat křesťanskou Evropu, ale spíš to, že je vágní (a jak konotuje). Respektive přistoupil na vágní způsob komunikace, který převládá ve společnosti, v mediální komunikaci atd. Lze ale toto vyčítat? Je reálné (a žádoucí?) chtít po lidech, aby mezi sebou – a skrze média – komunikovali v rámci plnohodnotného aparátu filozoficky jasně definovaných pojmů? A ještě - lze vůbec "křesťanské hodnoty" jasně definovat? Stačí na to definice slovy? A ještě - existují "křesťanské hodnoty" jako objekt? U psa je to jasné. Ale jsou "křesťanské hodnoty" něčím chundelatým, co si můžeme pohladit?