Měla jsem volné odpoledne. Volné ve smyslu, že jsem nemusela být v práci, tak jsem šla „odpočívat“ na zahrádku. On to odpočinek je, minimálně pro hlavu, a napadají vás při pohledu na tu krásu světa úžasné věci. Když jsme se před sedmnácti lety po provedení nástavby přestěhovali k manželovým rodičům, byla jsem z toho hodně nešťastná, ale manžel se rozhodl, tak jsme se stěhovali. Domek měl jen menší předzahrádku a pár záhonků na boční straně a já jsem byla zvyklá na prostor, velkou zahradu, dvůr, tíživě to na mě zde doléhalo. Naskytla se nám ale možnost koupit část zahrady vedlejšího domu po zemřelém sousedovi a zkultivovali jsme ji. Se zahradou jsme tak podědili i krásné řebčíky.

 

 Předzahrádku domku, když jsme se nastěhovali, hyzdil příšerný hrad, oprýskaný kýčovitý trpaslík a každé jaro miliony červených tulipánů, které nic nevydrží a je s nimi jenom práce. I po těch letech tulipány pořád v předzahrádce rostou, i když ji teď už mám „na starost“ já. Manželova babička je totiž měla moc ráda a vysázela je tam někdy po válce, když se do domku s dědečkem nastěhovali. Už dlouho nežije, ale její tulipány nám ji každé jaro připomínají. 

 

Manželova dědečka jsem neměla možnost už poznat, ale byl to on, kdo pro svého jediného vnuka, mého muže, postavil ten hrad. Je zajímavé, jak moc se líbí dětem, když maminky s malými dětmi jezdí kolem naší předzahrádky, pravidelně se zastavují a prohlížejí si hrad, nebo toho starého trpaslíka, kterého manžel obrok natírá. Manželova maminka si na něm zakládala. Nevím, jestli se jemu líbí, ale těm dětem ano a manželovi to dělá radost, takže trpaslík u nás nejspíš bude na zahrádce šťastně žít, dokud se nerozbije.

 

Syn je hodně kreativní a pracuje se dřevem, každý rok nám do „předzahrádkové sbírky“ dřevěných exponátů přibývají další. Já mám nejraději studnu a dřevěnou roubenku s koňmi, dětem se nejvíc líbí větrný mlýn, který ale ještě venku nemáme, maminkám zase trakař osázený letničkami, ale na ten je ještě brzy…přemýšlím, co by jednou mohlo zůstat na zahrádce jako „stopa“ po mně…i když, ona by ta zahrádka nevypadala tak, jak vypadá, bez údržby…?