Když jsme zakládali Létající hospodu (my = autokradka + tehdejší členové rady moudrých), rozhodli jsme o nějakých pravidlech. Ta byla shrnuta pod statí "O společenství" (magenta):

Společenství Létající hospoda je společenství píšících, diskutujících a vzdělávajících (se) signálníků. 

Všechny zde prezentované texty i diskusní příspěvky budou považovány za takové, jako kdyby jejich autor vznášel nárok na jejich korespondenční pravdivost minimálně metaforickou. Něco mezi Speaker´s corner a Gentlemen's clubs.

Každý člen společenství se zavazuje psát vzdělávající, upevňující či naopak zpochybňující (a tím k myšlení čtenáře provokující) texty na blog společenství tak často, jak mu to jeho myšlenkové, časové a jiné kapacity pro tuto činnost potřebné dovolí.

Pokud chcete produkty společenství pouze konzumovat či komentovat, nemusíte se stát jeho členy. Všechny blogové příspěvky i nástěnku společenství může číst a komentovat každý registrovaný. Členství je primárně pro píšící.

Chceš-li se stát členem společenství Létající hospoda, požádej.

Kdo tluče, tomu bude otevřeno (třeba :-)

 

a v Stálé informaci pro členy (modře):

Společenství Létající hospoda je nedemokratické, ba přímo autokratické hierarchické společenství. Vládne mu autokradka (povinně žena), krerá se opírá o rady své rady moudrých, kterou tvoří výlučně muži.

Při odstoupení autokradky volí její nástupkyni rada moudrých, členy rady jmenuje autokradka.

Aktuálně je autokradkou @slu-nicko, čelnové rady @Adalberto, @JiKu, @Papo ...

Členové společenství se na ně mohou obracet s jakýmikoli návrhy. Jen kritika se zapovídá.

Členové společenství mají právo psát na nástěnku společenství (bez omezení) a blogové příspěvky, které však ukládají na blog Ora et collabora výhradně ve formě "rozepsaných" příspěvků. O jejich zveřejnění a o čase zveřejnění rozhoduje autokradka a členové rady moudrých. Nikdo kromě autora nemá právo upravovat blogové příspěvky jiného člena společenství.

Všichni registrovaní uživatelé signálů mají právo komentovat blogové příspěvky Ora et collabora a příspěvky, které členové vyvěsili na nástěnku.

Kromě toho jsme vytvořili nějaká pravidla pro mazání, ale protože se nevyskytl žádný problém (po léta to stačilo a fungovalo to), tedy ani nebylo třeba mazat nějaké sprosté a nenávistné texty ani žádný člen LH nezačal mazat v textech a komentářích zde zveřejněných, nebylo třeba pravidla mazání publikovat (a tedy nemohla být pro členy, kteří mají rozsáhlé formální pravomoci kvůli flexibilitě, ani vymáhána).

Tento idylický stav ukončil jeden staronový člen LH, který se domníval, že jako člen smí (když může) mazat komentáře pod textem, který sám v LH napsal a zveřejnil, a to z důvodů moderování a usměrňování probíhající diskuse. Takže k pravidlům je třeba připsat to, co bylo dávno dohodnuto, ale nebylo dosud zveřejněno a nebylo tedy ani závazné. Což následuje:

 

LH chápe sama sebe jako společenství svobodných odpovědných lidí. A bude tak pohlížet i na všechny aktivní hosty (píšící komentáře pod nástěnku a blog). Z toho vyplývá, že svoboda vyjadřování patří k nejvyšším hodnotám LH, její prostí členové ji nesmějí nijak omezovat a správci LH (autokradka + rada moudrých) ji budou maximálně respektovat. 

Tím, že člen LH zveřejní nějaký text v blogu či na nástěnce LH, stává se jeho autorem, nikoli však majitelem. Majitelem (v morálním, nikoli právním slova smyslu) je celé společenství LH, jehož vůli uplatňuje autokradka po poradě se svou radou moudrých. Pouze autor má právo upravovat své blogové příspěvky, tedy nemůže existovat nějaký článek "redakčně upraveno". Netýká se překlepů, interpunkce a jiných drobností, které mohou být členy rady či autokradkou opraveny v rámci posuzování zveřejnění blogového článku.

Pro zachování práva jednotlivých signalistů příspěvky psát je nutné, aby ostatní neměli právo jakékoli příspěvky mazat.

Mazání textů na nástěnce LH a jejím blogu včetně všech komentářů je proto nežádoucí. Aby se omezilo na nejnutnější míru, tak se mazání zakazuje. Ze zákazu platí následující výjimky:

Autor textu na nástěnku smí svůj příspěvek smazat do té doby, než se pod ním objeví nějaké komentáře. To je ošetření toho, že někdo něco zveřejní omylem, uťukne se.

Autor komentáře pod nástěnkou či článkem blogu smí svůj komentář smazat. To je ošetření toho, že někdo něco zveřejní omylem, uťukne se.

Pokud se komentář stane již součástí diskuse (další na něj reagují), není slušné takový, byť svůj, komentář mazat. Takové mazání není porušením pravidel, ale kdo tak učiní, vystavuje se možnosti, že jeho komentář byl již zazálohován a bude obnoven v rámci neznepřehlednění diskusního proudu.

Odstranění zcela nevhodných textů je vyhrazeno autokradce po poradě s radou moudrých. Takové příspěvky však budou před smazáním zkopírovány do Žumpy i se svým nutným kontextem, aby se každý, kdo o to projeví explicitní zájem, mohl v žumpě pohrabat a posoudit to, zda autokradka & spol. nezneužili tohoto institutu k potlačování nikoli nezákonných a slušně formulovaných příspěvků. 

 

Předkládám tento text před jeho "uzákoněním" k veřejné diskusi, ale předem upozorňuji, že v LH si nehrajeme na žádnou demokracii. Rozhoduje autokraticky autokradka. Před svým rozhodnutím si ovšem ráda vyslechne vaše pohledy na věc.