Můj zvěčnělý kolega - fyzik mi kdysi sdělil svůj originální recept na utopence.

Mimochodem, utopenec, plurál utopenCE je jednou z češtinských záhad, něco jako hrdobce.

Vyzkoušel jsem je a adoptoval. Přijal za vlastní.

Několikrát jsem jej vyzkoušel i na čelných představitelích naší církve. Poprvé, když zlíchovská farnost, se kterou jsem tehdy spolupracoval v otázkách hudebních, očekávala vizitaci otce biskupa Malého. Farní dámy tehdy pekly různé buchty a patlaly různé pomazánky pro zamýšlené agapé, cítil jsem se zavázán také něčím přispět. Nechca konkurovat v buchtách a pomazánkách, připravil jsem láhev oněch utopenců a otec biskup jim pak okázale dával přednost, čímž polechtav mou ješitnost uspokojil mé ego a mírně naštval farní dámy.

Další případ byl symptomatický - oslavy největšího českého utopence sv. Jana Nepomuckého, které končívaly agapé u křižovníků. Tamní profesionální gastronomové však hluboce zklamali opláchnuvše mé utopence od láku a odstranivše zeleninu připravili z nich buřty zcela bezcharakterní.

Poslední příležitost se naskytla při mém nedávném loučení se s aktivní službou v katedrále VVV, při kteréžto příležitosti jsem pořádal neformální agapé, kterého se laskavě zúčastnil (a dodal mu tím lesku) i (můj letitý přítel i oponent) pan kardinál Dominik Duka. Servíroval se po nešporách v katedrále svařák (poslední den letošních tuhých mrazů), utopence, guláš, pivo a buchty. Bylo to zcela v rustikálním - lidovém stylu.

Pan kardinál zvolil utopence a pivo se slovy "dám si ty utopence, to mi nikde jinde nenabídnou". Tím pádem jsem přejmenoval onen recept z "utopenců Jardy Brádlera" na "kardinálské utopence". Tento recept vám, milí čtenáři, nyní nabízím:

Na 4l sklenici je potřeba asi dvě kila špekáčků. Normálních, ne těch černých ani česnekových.
Oloupat (pokud se špatně loupou, namočit na 10 minut do studené vody). Nakrájet na půlky. Podél, samozřejmě!

Asi 4 cibule, nakrájet na tenká půlkolečka.

Asi 4 mrkve, jeden velký kořen petržele a přibližně stejně bulvy celeru.
Kořenovou zeleninu nakrájíme a povaříme max 5 minut v osolené vodě spolu s kořením (pepř, nové koření, bobkový list, kuličky jalovce). Kořením se nemusí šetřit.

Zeleninu zcedíme, necháme vychladnout a do vývaru dolijeme 8% ocet, o něco méně, než je vývaru. Výsledná koncentrace je tedy 3-4%.

Potom vrstvíme do sklenice syrovou cibuli, kořenovou zeleninu a půlky špekáčků. Občas přihodíme plátek pálivé papriky (chilli). A tak stále dokola.

Když máme cca 1/3 sklenice, nalejeme nálev, aby přesahoval obsah. To je důležité, protože kdybychom jej lili až nakonec, nevyženeme všechny bublinky vzduchu zespoda a ty tam nesmí zůstat (oxidace).

Doplníme a doléváme až do vrchu. Nakonec zalijeme asi 1/2cm vrstvou oleje (já dávám olivový), zakryjeme a necháme uležet.
Při pokojové teplotě alespoň 4 dny, potom dáme do chladu. 

 Za týden je hotovo.

Dobrou chuť!