Krasnazena napsala o manželském sexu text, který obsahuje spoustu dobrého. Není rozhodně příjemné se pouštět do kritiky toho v něm, co považuji za omyl1 - zvláště v takových tématech. Už jsem dostal i zprávy, že mám asi se sexem závažné problémy, pokud mě to nutí o něm pořád psát. Je to sice velká legrace, ale chci jen podotknout, že většinou jen reaguji až na to, že někdo o tomto tématu napíše jako první. Mě totiž zrovna tahle část Katolické morálky nebaví tak moc, že bych si řekl: "Teď napíšu článek o sexu, furt myslím na to, co o tom učí Církev." 

 

 

„A vím z rozhovoru s dospívajícími, že právě kvůli masturbaci přestanou chodit ke svátostem úplně.“

Tento argument je jistě silný, ale dle mého je přeci jen jedna horší varianta než nechodit k Eucharistii - a to chodit k ní lživě.

 ∴∴∴

 „Nezapomenu na slova naší učitelky pedagogiky, když nám řekla, že šesté přikázání není náhodou až šesté. Lidé se nezpovídají z toho, že někoho nenávidí, že v neděli neodpočívají, že jsou závislí, mají jiné bohy, ale z toho, že masturbují, ano.“

To ale neznamená, že se z prohřešků proti šestému přikázán není třeba zpovídat. Znamená to jen, že je potřeba se nezaměřovat jen na toto jedno přikázání. To by se pak člověk nemusel zpovídat třeba z křivého svědectví u soudu. 

  ∴∴∴

„Pokud měla moje přítelkyně zpovědníka, který ji říkal, že je masturbace těžký hřích a ona musí vždy, když se jí to přihodí ke zpovědi, myslím, že může být zaděláno na pořádnou neurózu.“

Masturbace může být těžký hřích (a řekl bych, že u většiny lidí je). Pak je samozřejmě potřeba se zpovídat (se vším co k tomu náleží). Je ale potřeba brát v úvahu: "K vytvoření správného úsudku o mravní odpovědnosti jednotlivců a ke správné orientaci pastorální činnosti je třeba brát v úvahu citovou nezralost, sílu získaných návyků, stavů úzkosti nebo jiných psychických nebo sociálních činitelů, které oslabují, ne-li přímo zmenšují mravní provinění." (KKC)

Je prostě omyl napsat, že masturbace není těžký hřích stejně, jako ji za těžký hřích považovat za všech okolností.

Krásně a mnohem lépe než já (a to je přitom kněz:-P) o tom psal Rob.

 

 

  ∴∴∴

 Abych umenšil možnost, že si o sobě přečtu, že jsem zákoník a považuji se za toho, kdo vykládá Magisterium, chci tento článek ukončit optimisticky.

Věřím, že i tento silný návyk může většina lidí přemoci. Znám lidi, co nikdy nemasturbovali, i ty, kteří s tím přestali. 

U té menšiny moc doufám v dobré lékaře, zpovědníky a duchovní vůdce.


 

 

1 Ten článek je pro mě směsicí skvělých rad s nebezpečnými omyly. Já si tedy např. vážně nemyslím, že je mezi partnery dovoleno vše na čem se ti dva domluví - sám jsem se nestvořil, tak si nebudu dávat právo umenšovat Boží obraz. Atd. 

 

odkazy na uživatele o kterých je v článku řeč:

rob

https://www.signaly.cz/rob

Krasnazena

https://www.signaly.cz/krasnazena