Přemýšlel jsem o Signálech. Proč nevzkvétají, co říká zveřejněná statistika.

Nejprve mě napadaly (jak to už tak při přemýšlení bývá) konkrétní nápady. Co je špatně, co mi schází, proč to nejde.

Přemýšlel jsem i proto, že realizační tým ve mně vzbudil dojem, že si uvědomil, že to nějak drhne a že s tím zkouší něco udělat.

Celkem se všichni shodli v tom, že pokud mají být Signály atraktivní, musejí tam fungovat atraktivní společenství. Společenství, kde o něco jde a kde se něco děje.

Ale kde je vzít?

Fungující společenství na Signálech jsou dvě. Nefungujících jsou desítky až stovky (i když nyní trochu pročištěno).

Proč to tak je?

A jak to tak při přemýšlení bývá, časem přišla druhá abstrakce. Hledání něčeho, co mají fungující jevy společné a co nefungující jevy nemají. A naopak.

Co mají fungující společenství (a celé Signály jsou vlatně jakýmsi společenstvím) společného? Co měla společného všechna ta společenství, kterými jsem v životě prošel a fungovala? A i když nefungující společenství je contradictio in adiecto či oxymoron (zborcené harfy tón, mrtvé milenky cit, aktivní lid, nefungující společenství ...), co měla společného ta chtěná, ale mrtvá, nefungující?

Všechna fungující byla společenství instrumentální. Měla svůj (vně ležící) cíl a sloužila jako prostředek k jeho dosažení. Žádná nehledala cíl sama v sobě, nebyla proto, aby byla. Byla proto, aby se cosi podařilo, uskutečnilo, aby se sebraly společně síly k něčemu, aby ukojila nějakou potřebu. Měla cíl nějak kontrolovatelný. Daří se nám, co jsme si vytkli? Přiblížilo nás to ke společnému cíli? Jsme ukojeni?

Všechna společenství mrtvě narozená či dodatečně zemřelá měla společného to, že byla cílem. Pokoušela se o vlastní hodnotu. Směřovala k tomu, aby byla. Aby byla společenstvím.

Ona dvě zmíněná fungující společenství na signálech své cíle mají. Z těch nefungujících většina nemá. Signály jako celek? Nevím. Spíš mi připadá, že žádný cíl nemají. Že jsou proto, aby byly. A proto také jsou takové, jaké jsou.