Jako dítko školou ještě nepovinné, trávíval jsem dost času u našich příbuzných na Moravě. Vyrostl jsem vlastně na vesnici, i když trvalé bydliště mám ve velkém a architektonicky poměrně hnusném městě na úplně opačném konci republiky. 


 Naši příbuzní bydlí na maličké vesničce v malebném, ale zapadlém koutku Moravy. Coby dítku mi neuniklo skoro nic ze svérázu místního života. Maškary, každoroční zabíjačka, dětské obavy před klekánicou, která prý obchází dědinou poté, co se odzvoní k večerní modlitbě. Později, když obava z mýtického stvoření poněkud opadla jsem se takhle k večeru vypravil k obecní kapličce. Klekání zvonila ručně stará paní, typ pohádková babička, která bydlela přes cestu od kaple. Odzvonila, dokonce mne nechala chvíli si zazvonit, klekání skončilo - a klekánica nikde ... To bylo někdy těsně předtím, než jsem nastoupil v hnusném městě na opačném konci republiky do první třídy. A různých zážitků a příhod bylo v oné vesničce bezpočet. Uznejte sami: kterému děcku se dnes může stát, že ho maminka pošle na nákup, a cestou zpátky ho potrká naštvaná koza, pasoucí se kousek od krámku? Kdysi se mi to stalo. Kdybych celý život trávil jenom ve městě, nic takového bych nezažil. 

Jak roky plynuly, začala se dědina měnit. Nejen v tom, že staří zemřeli a řada chalup se stala pouze lufťáckými destinacemi. Staré chalupy se začaly předělávat a některé se proměnily na haciendy, jako vystřižené ze satelitních městeček. Má teta to jednou přiléhavě komentovala: "Mrvijou akorát vesnicu." 

Jsem rád, že si pamatuji ještě našu dědinu tak, jak vypadala dříve. A doufám, že mi milý Pán Bůh dopřeje dobrou paměť. Před nedávnem jsem do naší vesnice přijel - tetu, autorku výše uvedeného výroku, jsme pohřbívali. Na její slova jsem si vzpomněl, když jsem z kuchyně chalupy vyhlédl z okna. Přímo přes silničku od nás vyrostl bungalow ... v sousedství staré půvabné chalupy s křížem a letopočtem výstavby na štítě působí jako pěst na oko.

A tak mne napadlo: Jak jsme na tom s dědictvím otců, za které prosíme ve známé písni, aby nám bylo zachováno? Byť tedy v tomto případě nejde o dědictví duchovní, ale to hmotné.