Po mši u nás v kostele vystoupil kostelník s tím, že má důležité oznámení se kterým nemá pan farář co do činění. A to oznámení prý dělá jménem svým a jménem farní rady (ponechme stranou, že nejsem přesvědčený, že cokoliv jako farní rada existuje, alespoň v posledním rozhovoru o ní kněz nevěděl). Prý se pan kardinál Duka rozhodnul, že náš pan farář v červnu končí a že mu chtějí poslat petici, aby to nedělal.

  Uff, ponechám stranou, že věc je složitější a že se kardinál v tomto případě baví s celým řádem (respektive jejich představeným), který mu spravuje několik kostelů, jak to bude se správou dál.

  Nejsem si vědomý jediné situace, kdy by takováto petice pomohla knězi, aby zůstal. Ale především chci vyzdvihnout fakt, že petice nepomáhá prakticky nikomu. Nejprve hrozí rozdělením společenství na ty, kteří se pana faráře zastali a na ty, kteří se pana faráře nezastali. Ostatně toto rozdělení je zjevné při pohledu na to, kdo podepsal a kdo nepodepsal. Pak pan farář odejde a přijde nový. Jak se bude cítit? Bude se cítit chtěný? Vítaný? Byl jsem svědkem, jak se na nového faráře vrhli farníci a začali mu vysvětlovat, že "to bude mít těžké, protože otec Jiří tady udělal spoustu práce" - tomu říkám přivítání!

  Bavil jsem se také s knězem, co si o tom myslí - říkal, že si nic takového nepřál, což kostelníkovi řekl, ale že zakázat mu to nemůže.

  Čeho tím bude dosaženo?

  • ničeho - biskup své rozhodnutí nezmění, církev není demokratická instituce a on nemění kněze, protože se špatně vyspal
  • rozdělí se společenství
  • jedinec či jedinci "posílí své politické postavení ve farnosti" na úkor druhých
  • novému knězi se připraví nepříjemné přivítán

Chtěl bych všechny, kdo pomýšlejí na takovou petici, poprosit - neblbněte! Způsobené zlo nebude vyváženo žádným dobrem. Pokud je kněz dobrý, pak dokázal aktivity farnosti postavit na farnících a věci budou fungovat dál. Udělejte sbírku a kupte mu na rozloučenou něco, co ho potěší. Pokud si z kněze farníci udělali supermana a on všechno dělal za ně, pak dobře jim tak.